RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką

Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

8 ugotowanych małych ziemniaków
1/2 pęczka koperku
4 jajka
120 g pokrojonego w paseczki bekonu bez chrząstek
2 średnie pokrojone w kostkę cebule
3 pomidory koktajlowe
1 łyżka masła
Mizeria:
4 nieduże obrane świeże ogórki
1/3 szklanki śmietany (ew. kefiru)
Szczypta soli
pieprzu i cukru

Przygotowanie

Mizeria: ogórki pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Śmietanę doprawić do smaku cukrem i pieprzem, gotowym sosem zalać ogórki i wymieszać. 

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję. 
Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojony w paseczki chudy bekon i cebulę. Na talerzu ułożyć całe ziemniaki, posypać bekonem z cebulą i świeżym koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

    Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

  • Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

    Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

  • Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

    Zupa krem z mniszka lekarskiego z szałwią i płatkami sera Bursztyn

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×