RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

800 g młodych liści szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 rozgniecione ząbki czosnku
8 jajek przepiórczych
200 g pokrojonego w plastry wędzonego półgęska (ew. wędzonej piersi z kaczki)
Sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać umyty szpinak i przyprawy. Smażyć bardzo krótko, po czym zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym. Piec 2 minuty  w temperaturze 180°C. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z plastrami wędzonego półgęska.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

    Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

  • Smażony ser camembert z sosem tatarskim z żurawiną

    Smażony ser camembert z sosem tatarskim z żurawiną

  • Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

    Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×