RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

Udko z polskiej gęsi podane z gruszkami, rozmarynem i konfiturą kasztanowo-waniliową

Składniki:

Liczba osób:

4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr oleju roślinnego lub tłuszczu gęsiego
1 pokrojona w plastry pomarańcza
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 rozgniecione ząbki czosnku
Kardamon
grubo mielony czarny pieprz
kmin rzymski
cynamon
goździki do smaku
4 pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki masła
1 gałązka świeżego rozmarynu
8 łyżek konfitury kasztanowej z wanilią
Kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w szerokim garnku, obłożyć plastrami pomarańczy, rozmarynem, czosnkiem i natrzeć wszystkimi (utartymi w moździerzu) przyprawami. Tak zamarynowane udka gęsie odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie zalać olejem, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, tj. przez ok. 2-3 godziny. Można również ułożyć gęsie udka w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku w temperaturze do 90°C  przez około 8 godzin.
Na patelni rozgrzać miód i masło, dodać gruszki i smażyć przez chwilę, dodając świeży rozmaryn. Gruszki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni podgrzać konfiturę kasztanowo-waniliową.
Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na ciepłych gruszkach. Podawać z konfiturą, udekorowane świeżymi ziołami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Krem brulee z malinami

    Krem brulee z malinami

  • Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

    Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×