RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1,5 kg szpinaku
Świeżo starta gałka muszkatołowa
1 mała słodka cebula
4 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki masła
200 g pikantnego sera Lazur złocisty
50 ml śmietany
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka orzeszków piniowych
Sól
świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć zgrubiałe łodygi, parzyć małymi partiami ok. 5 sekund, po czym od razu przekładać do zimnej wody z lodem i dokładnie odcisnąć.
Ser Lazur złocisty podgrzać ze śmietaną i białym winem. Na maśle podsmażyć czosnek i posiekaną cebulę, a następnie dodać szpinak. Po zagrzaniu szpinaku dodać sos z sera pleśniowego i suszone pomidory. Całość doprawić do smaku solą, odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej i świeżo mielonym pieprzem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

    Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

  • Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×