RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką Proscitto Crudo
Pory roku:
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

8 białych szparagów
8 zielonych szparagów
1 cytryna
1 łyżka cukru
2 łyżki octu spirytusowego
4 jajka
8 plastrów szynki Proscitto Crudo
4 gałązki świeżej bazylii
Sos holenderski:
1/2 szklanki klarowanego masła
4 żółtka
Sok z 1/2 cytryny
Do smaku: sól morska
biały pieprz

Przygotowanie

Sos: żółtka ubić (na parze) na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać ciepłe masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu.
Odciąć końcówki szparagów, a następnie wszystkie obrać obieraczką do warzyw. Zielone szparagi zblanszować kilka minut w gorącej, osolonej wodzie, a następnie przełożyć do wody z lodem. Do gotującej się wody, dodać sok z cytryny i łyżkę cukru, a następnie przez 5 minut blanszować w niej białe szparagi i również przełożyć do wody z lodem.
W garnku zagotować wodę z octem, powoli wlewać jajko i gotować do ścięcia się białka. Szparagi podawać z jajkiem, polać sosem holenderskim i udekorować plastrami szynki prosciutto.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

    Diabeł morski z żurawiną amerykańską i ziołami

  • Słodki pucharek jogurtowy z żurawiną amerykańską

    Słodki pucharek jogurtowy z żurawiną amerykańską

  • Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

    Panna cotta z mleka sojowego z granitą szczawiową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×