RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

80 g suszonej żurawiny amerykańskiej
12 niedużych sznycli cielęcych z polędwiczek
udźca lub łopatki (każdy o wadze 40-50 g)
2 pęczki dymki
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
200 g błyskawicznej kaszki kukurydzianej (polenty)
100 g zimnego masła
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz

Przygotowanie

Żurawinę zalać wodą lub sokiem żurawinowym tak, aby płyn lekko przykrywał owoce i moczyć ją przez co najmniej 12 godzin.
Sznycle umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dymkę pokroić na kawałki długości 3-4 cm, większe cebulki przekroić na pół. Rozmaryn i czosnek drobno posiekać.
Polentę przyrządzić zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Na patelni podsmażyć szalotki przez 2-3 minuty. Dodać rozmaryn, czosnek i brązowy cukier. W chwili, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać 4 łyżki octu balsamicznego, żurawinę i 4 łyżki płynu, w którym moczyła się żurawina. Całość gotować przez chwilę, dodać rozdrobnione masło i doprawić do smaku.  
Sznycle oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć mięso na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony.
Tak przygotowane sznycle podawać z polentą i sosem żurawinowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

  • Gnocchi z pikantnym sosem pomidorowo-żurawinowym

    Gnocchi z pikantnym sosem pomidorowo-żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×