RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka z młodym szpinakiem, bekonem i sosem włoskim z serem peccorino

Sałatka z młodym szpinakiem, bekonem i sosem włoskim z serem peccorino
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

500 g świeżego
opłukanego szpinaku
Kilka plasterków podsmażonego boczku
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego
1/2 łyżeczki tymianku Prymat
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Prymat
100 ml oliwy z oliwek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
8 pomidorów cherry
Sos:
50 ml sosu włoskiego Prymat
1 dokładnie roztarty filet anchois
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżeczka czosnku granulowanego Prymat
1 łyżka sosu Worcestershire
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej Prymat
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat
6 łyżek majonezu
1 łyżka tartego sera Peccorino

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować w celu uzyskania jednolitej masy. Na oliwie podsmażyć kostki pieczywa tostowego, doprawiając je czosnkiem i tymiankiem.
Szpinak ułożyć na talerzach, na nim umieścić chrupiący boczek i delikatnie polać sosem. Podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami cherry.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

    Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

  • Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

    Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

  • Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

    Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×