RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka z norweskich filetów śledziowych, fasolki szparagowej, ziemniakó i bekonu

Sałatka z norweskich filetów śledziowych, fasolki szparagowej, ziemniakó i bekonu

Składniki:

Liczba osób:

700 g obranych i ugotowanych ziemniaków sałatkowych
300 g oczyszczonej
ugotowanej i pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
100 g pokrojonego w drobną kostkę chudego wędzonego boczku
8 marynowanych w oleju filetów ze śledzia norweskiego
10 pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych
100 g pokrojonych w piórka szalotek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos vinaigrette:
50 ml białego octu winnego
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy Dijon
Do smaku: sól
pieprz czarny mielony Prymat
sos tabasco
Dekoracja:
wiórki z jednej sparzonej cytryny
szczypiorek
8 marynowanych borowików

Przygotowanie

Boczek usmażyć wraz z szalotką usmażyć na gorącej patelni, aż będzie chrupiący. Filety śledziowe pokroić  na paski o szerokości 3 cm.
Wszystkie składniki sosu vinaigrette połączyć, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu. W dużej misce połączyć ziemniaki, fasolkę szparagową, chrupiący bekon i pomidory koktajlowe, całość polać sosem vinaigrette i odstawić na 10 minut. Na sałatce ułożyć filety śledziowe, danie udekorować marynowanymi borowikami, wiórkami ze skórki cytrynowej i świeżym szczypiorkiem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

    Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

  • Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

    Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

  • Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

    Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×