RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej z karczochami i świeżo tartym parmezanem

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej z karczochami i świeżo tartym parmezanem
Okazje:
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

400 g oczyszczonej polędwicy wołowej ze środkowej części
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki musztardy Dijon
Sól
estragon
słodka papryka Prymat do smaku
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
4 łyżeczki marynowanych kaparów
4 pokrojone marynowane karczochy
4 łyżki płatków sera parmezan
4 przekrojone na pól duże kapary
1 pęczek rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
4 cząstki cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią polędwicę i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu, owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić na noc do zamrażarki.
Zamrożoną polędwicę pokroić na bardzo cienkie plastry i od razu układać je na talerzach. Rukolę połączyć z karczochami i ułożyć na środku talerzy z carpaccio. Danie udekorować małymi i dużymi kaparami, skropić oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta i cząstkami cytryny. 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

    Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

  • Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

    Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

  • Sałatka śledziowa z selerem naciowym i gruszką

    Sałatka śledziowa z selerem naciowym i gruszką

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×