RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka gruszkowa z koprem włoskim, orzechami nerkowca i włoskim sosem vinaigrette

Sałatka gruszkowa z koprem włoskim, orzechami nerkowca i włoskim sosem vinaigrette
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

2 gruszki
1 bulwa kopru włoskiego
1 główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)
30 g uprażonych orzechów nerkowca
100 g dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
2 truskawki
Kilka gałązek świeżego tymianku
czerwony pieprz do dekoracji
Sos:
50 g sosu włoskiego Prymat
1 łyżka czerwonego kremu balsmicznego
150 ml oliwy z oliwek
2 drobno posiekane szalotki

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na podłużne kawałki.
Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca. Udekorować gałązkami świeżego tymianku i truskawkami.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

    Ragoût z dyni z żurawiną amerykańską

  • Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

    Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

  • Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

    Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×