RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z wędzonym łososiem norweskim, kawiorem i kwaśną śmietaną

Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z wędzonym łososiem norweskim, kawiorem i kwaśną śmietaną
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Obiad
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

1cukinia
4 obrane ziemniaki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka prażonych pestek dyni
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki siemienia lnianego
sól czosnkowa
majeranek
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
oliwa do smażenia
250 g kwaśnej śmietany
100 g czarnego kawioru
12 plastrów wędzonego łososia
1 cytryna pokrojona w cząstki

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odcisnąć. Następnie połączyć ze startymi w taki sam sposób ziemniakami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, pestkami słonecznika i dyni, otrębami i siemieniem lnianym. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, majerankiem i pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie usmażyć racuszki na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane, chrupiące racuszki przełożyć na talerz. Podawać z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem i cząstkami cytryny.  

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

    Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

  • Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

    Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

  • Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

    Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×