RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony schab w ziołach

Pieczony schab w ziołach
Pory roku:
Wiosna
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

800 g schabu środkowego
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 mała cebula
drobno posiekana
Sól
pieprz
słodka papryka
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie Prymat do smaku
4 łyżki marynowanych w miodzie
musztardzie i świeżym koprze borowików
4 łyżki puszystego
tartego chrzanu
4 łyżki konfitury z żurawiny błotnej

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.
Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

    Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

  • Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

    Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

  • Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

    Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×