RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą

Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

8 podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przyprawa pikantna do kurczaka Prymat
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta ostrej papryki Prymat
2 łyżki curry Prymat
2 małe świeże papryczki chili
2 posiekane cebule dymki
200 ml bulionu z kurczaka KUCHAREK
2 łyżki pasty Tom Ka
1 pęczek posiekanej kolendry
1 limonka
1/2 l mleka kokosowego
1/2 l śmietany kremówki
3 liście limonki lub skórka z limonki
1 łodyga trawy cytrynowej lub sok z cytryny
Sól
pieprz Prymat do smaku
4 łyżki orzechów nerkowca

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Do rozgrzanego garnka wlać olej,  dodać kawałki kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, liście limonki, trawę cytrynową, papryczkę chili, orzechy nerkowca, pastę Tom Ka oraz bulion i dusić ok. 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, śmietanę i całość dusić do miękkości. Tak przygotowanego pikantnego kurczaka doprawić do smaku, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z ryżem długoziarnistym.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

    Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

  • Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

    Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

  • Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

    Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×