RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico
Okazje:
Obiad
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

4 x 180 g filetu z łososia bez skóry
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz cytrynowy
sól czosnkowa Prymat
Kruszonka:
80 g złocistego sera Lazur
1 łyżka czosnkowej bułki tartej Prymat
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 g kurek
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g kapusty pak choi
8 pokrojonych na cząstki pomidorków cherry
Sól
pieprz ziołowy Prymat do smaku
4 łyżki ciemnego kremu balsamico

Przygotowanie

Umytego i oczyszczonego łososia zamarynować w oliwie z oliwek, pieprzu cytrynowym i soli czosnkowej, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć, schłodzić i podzielić na 4 części.
Zamarynowaną rybę obsmażyć z obu stron na złoty kolor i ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym kawałku łososia ułożyć kruszonkę i zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. 
Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z masłem podsmażyć kurki z szalotką, czosnkiem, kapustą pak choi i pomidorkami cherry. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, a następnie przełożyć na talerz.  Na kurkach z kapustą pak choi ułożyć łososia i  skropić ciemnym kremem balsamico.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

    Szpinak z serem Lazur i suszonymi pomidorami

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

  • Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

    Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×