RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu z majerankiem i kwaśną kapustą z kminkiem

Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu z majerankiem i kwaśną kapustą z kminkiem
Okazje:
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

4 golonki wieprzowe z kością (każda o wadze ok. 250g)
Liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty Prymat
200 g soli peklowej Prymat (na 2 litry wody)
300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Majeranek Prymat do smaku
1/2 kg kapusty kiszonej
1 posiekana cebula
50 g pokrojonej w kostkę słoniny
1 łyżka mąki pszennej
Sól
pieprz czarny mielony
kminek Prymat do smaku
Masło

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone golonki zalać solą peklową rozpuszczoną w 2 litrach wody i odstawić na 2 dni. Następnie golonki włożyć do wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotować do miękkości. Ugotowane golonki wyjąć z wywaru, naciąć skórę i piec w temperaturze 140°C, aż do momentu zrumienienia się skórki.
Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki oraz roztopionej słoniny i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić płaską łyżeczką kminku i dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. 
Groch gotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i ziemniakami. Gdy będzie miękki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.
Golonkę podawać na gorącej kapuście, z aromatycznym purée z grochu i sosem powstałym podczas pieczenia.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

    Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

  • Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

    Marynowana polędwica wołowa po tajsku na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×