RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym

Mus z wątróbek drobiowych w świeżo mielonym czarnym pieprzu z chutney owocowym
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

350 g wątróbek z kurczaka
115 g masła
1 posiekany plasterek wędzonki
1 posiekana szalotka
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Odrobina brandy
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Liście laurowe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do posypania
Chutney z owoców:
1 dojrzałe mango
1/2dojrzałego ananasa
1 czerwona papryka
1 świeża czerwona papryczka chili
1 łyżka imbiru Prymat
50 g rodzynek
100 g cukru
100 ml octu owocowego
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 cytryny
1 łyżeczka ziaren gorczycy Prymat
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego Prymat

Przygotowanie

Mango umyć, przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Paprykę i chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki, rodzynki grubo posiekać. Wszystkie powyższe składniki włożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje. Podczas gotowania chutney należy dość często mieszać, uważając, aby się nie przypaliło.

Wątróbki opłukać, odkroić tłuszcz i drobno pokroić. Na dużej patelni stopić połowę masła, dodać posiekaną wędzonkę, szalotkę i czosnek, smażyć 5 minut. Następnie dodać wątróbki i delikatnie smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać odrobinę brandy i posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dusić 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. Mus nałożyć do miseczek. Stopić pozostałe masło i dokładnie zalać powierzchnię każdej porcji. Przybrać listkami laurowymi i ziarnami pieprzu. Schłodzony mus wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

  • Sznycelki z indyka z pasztetem z żurawiny amerykańskiej i kasztanów

    Sznycelki z indyka z pasztetem z żurawiny amerykańskiej i kasztanów

  • Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

    Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×