RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym

Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym
Pory roku:
Lato
Okazje:
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
1 pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek
1 pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
200 ml soku pomidorowego
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta chili pieprzu cayenne Prymat do smaku
Sok z 1 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
Gałązki selera naciowego do dekoracji
Guacamole:
1 dojrzałe awokado
4 łyżki soku z limonki
1 drobno pokrojona mała cebula
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
Świeża kolendra i natka

Przygotowanie

Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado.
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.  

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

    Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

  • Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

    Kisiel żurawinowy z sosem waniliowym

  • Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiny amerykańskiej

    Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiny amerykańskiej

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×