RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym
Okazje:
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

800 g polędwicy z sarny
Marynata:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 opakowanie klasycznej przyprawy do mięs Prymat
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Sól ziołowa
grubo mielony czarny pieprz
tymianek
jagody jałowca Prymat do smaku
Placki:
Białka z 5 jajek
100 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka orzeszków sosnowych
Sól do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia
Sos:
100 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
50 g cukru
2 łyżki miodu pszczelego
50 ml wiśniówki
1 łyżka zielonego pieprzu

Przygotowanie

Umytą i oczyszczoną polędwicę pokroić na 8 medalionów, każdy lekko rozbić, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pozostałymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać do niej przesiany cukier puder i mąkę. Następnie ciasto osolić i dodać orzeszki. Na rozgrzanej oliwie smażyć z ciasta okrągłe, złociste racuszki.
Na drugiej patelni zagotować cukier z 1/3 szklanki wody. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać miód oraz wiśniówkę, a następnie dodać wiśnie i zielony pieprz. Całość gotować kilka minut i odstawić.
Mięso wyjąć z marynaty, smażyć na patelni lub grillu przez około 5 minut z każdej strony.
Gotowe medaliony i placki ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem wiśniowym i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą

    Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą

  • Sałatka z mango, melona, awokado i krewetek koktajlowych

    Sałatka z mango, melona, awokado i krewetek koktajlowych

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×