RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowana pierś z kaczki barberyjskiej z brzoskwiniami podana z sałatą rukola i sosem włoskim Prymat

Marynowana pierś z kaczki barberyjskiej z brzoskwiniami podana z sałatą rukola i sosem włoskim Prymat
Okazje:
Ważne okazje
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

4 x 160 g piersi z kaczki berberyjskiej
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Pikantna przyprawa do drobiu Prymat
1 łyżka pieprzu czarnego grubomielonego Prymat
10 listków świeżej mięty
1 pęczek rukoli
4 obrane i pokrojone w cząstki brzoskwinie
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
8 pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka prażonych orzechów nerkowca
1 łyżka płatków parmezanu
Sos włoski Prymat

Przygotowanie

Rukolę i miętę opłukać, osączyć i porwać na małe kawałki. Umyte, oczyszczone mięso zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 6-8 godzin. Brzoskwinie podsmażyć na maśle z oliwą, miodem, gałązkami rozmarynu i białym winem. Pierś z kaczki  obsmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, a następnie piec  przez około 12 minut w temperaturze 170ºC.  Po upieczeniu kaczkę pokroić w plastry.
Sos włoski przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać prażonymi orzechami. Podawać z chrupiącą bagietką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Bruschetta i grissini z szynką prosciutto

    Bruschetta i grissini z szynką prosciutto

  • Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

    Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

  • Mini serniczki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

    Mini serniczki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×