RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

700 g ciasta na makaron przygotowanego wg przepisu poniżej lub gotowego ciasta na lasagne
500 g sparzonego bobu bez skóry
6 łyżek oliwy z oliwek
80 g pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
mała garść delikatnie posiekanych liści bazylii
1 nieduża
pokrojona w drobną kostkę cebula,
250 ml śmietany
2 pokrojone w kostkę pomidory
200 g pokrojonego na małe kawałki sera taleggio
Ciasto na makaron:
450 g mąki (semolina)
4 jajka
szczypta soli
woda (ok. 60 ml)

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Po rozwałkowaniu pokroić płaty makaronu na kwadraty o boku 12 cm (4 płaty na porcję), ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek. 
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bób, dolać śmietanę, dodać pomidory, bazylię i kawałki sera taleggio. Całość zagotować i doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne  dokładnie wysmarować oliwą z oliwek, a następnie układać kolejno płaty makaronu, farsz i kawałki sera taleggio. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie, ostatnią warstwę posmarować powstałym z farszu sosem i posypać pozostałym serem. Lasagne piec około 40 minut w temperaturze 130ºC.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pikantne skrzydełka z chili

    Pikantne skrzydełka z chili

  • Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

    Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

  • Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

    Tabule – arabska sałatka z kaszy kuskus

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×