RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Krem i małże podane ze szparagami, bukietem sałat i sosem vinaigrette

Krem i małże podane ze szparagami, bukietem sałat i sosem vinaigrette

Składniki:

Liczba osób:

200 g umytych i oczyszczonych krewetek królewskich
100 g sparzonych małży
100 g obranych białych szparagów
100 g obranych zielonych szparagów
3 pokrojone szalotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka marynowanego imbiru
1 łyżka kaparów z zalewy octowej
2 łyżki masła cytrynowego
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
Kilka gałązek posiekanego koperku
Sól
pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Bukiet ulubionych kolorowych sałat (frisee
rukola
roszponka)
10 pomidorków cherry
80 g kiełków groszku szparagowego
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie

Szparagi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie schłodzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przed podaniem szparagi wymieszać z sałatami, cząstkami pomidorów cherry, kiełkami i sosem vingrette.
Na oliwie z oliwek, w której marynowały się suszone pomidory zeszklić cebulę i czosnek, dodać krewetki, białe wino, sambal oelek, marynowany imbir, kapary, masło cytrynowe i suszone pomidory. Pod koniec dodać sparzone małże, pokrojone pomidory i koperek. Całość doprawić do smaku i podawać z przygotowaną wcześniej sałatką i chrupiącą bagietką. Udekorować gałązkami szczypiorku.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

    Roladki z bakłażana i pieczonej papryki z cypryjskim serem haloumi, rozmarynem i pikantną oliwą

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

  • Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

    Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×