RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą

Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą
Okazje:
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

8 x 100 g kotletów z młodego prosięcia
2 łyżki masła
2 łyżki oleju arachidowego
200 g gruszek w zalewie alkoholowej
Rozmaryn
świeżo siekana czuszka do smaku
Marynata:
Sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju arachidowego
5 ziaren czarnego pieprzu Prymat
2 goździki Prymat
5 ziaren czerwonego pieprzu Prymat
4 ziarna jałowca Prymat
Sól do smaku

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawy rozgnieść w moździerzu z ½ cytryny i 3 łyżkami oleju arachidowego. Do marynaty włożyć kotlety i odstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny. W czasie marynowania należy kilkakrotnie obrócić mięso. Następnie mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć i osuszyć. Na patelni stopić masło z dwoma łyżkami oliwy, dodać rozmaryn, czosnek, czuszkę i smażyć lub grillować kotlety po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut w temperaturze 150ºC. Kotlety z młodego prosięcia ułożyć na talerzach, wokół niego umieścić gruszki w śliwowicy z rozmarynem i świeżo siekaną czuszką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Krem brulee z malinami

    Krem brulee z malinami

  • Wątróbki indycze z glazurowanymi w miodzie gruszkami i truskawkami podane na ciepłych tostach z chałki

    Wątróbki indycze z glazurowanymi w miodzie gruszkami i truskawkami podane na ciepłych tostach z chałki

  • Tort makowy z kremem kawowym

    Tort makowy z kremem kawowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×