RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

700 g filetu z halibuta
sól morska
1/2 przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
8 łyżek masła
2 żółtka
2 łyżeczki soku z cytryny
900 g białych lub zielonych szparagów
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat

Przygotowanie

Rybę oczyścić pod zimną bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w naczyniu do pieczenia i natrzeć solą morską. Tępą stroną noża oskrobać małe czarne ziarenka z wanilii i natrzeć nimi rybę. Całość zalać winem, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec ok. 25 minut w temperaturze 200ºC. W międzyczasie w niewielkim rondlu na średnim ogniu  rozpuścić masło. W małej miseczce zmieszać żółtka i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczone masło, a następnie ponownie wlać do rondla i ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia (najlepiej na parze lub w kąpieli wodnej). Sos zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Szparagi gotować ok. 8-10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie osuszyć, przyprawić pieprzem i przykryć, aby pozostały ciepłe. Kiedy halibut będzie gotowy, przełożyć go na półmisek. Powstały podczas pieczenia sos wlać do rondla i zredukować do ¼ szklanki. Halibuta pokroić na 4 części, ułożyć na talerzach, polać marynatą i dodać szparagi z odrobiną sosu hollandaise.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

    Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

  • Fricasse ze strusia z suszonymi owocami i świeżą miętą

    Fricasse ze strusia z suszonymi owocami i świeżą miętą

  • Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

    Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×