RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem

Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem
Okazje:
Domowe party
Grillowe szaleństwo

Składniki:

Liczba osób:

4 x 200 g fileta łososia ze skórą
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
sól czosnkowa
pieprz czarny Prymat do smaku
Sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki pikantnej musztardy
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Sól
grubo mielony czarny pieprz
gorczyca Prymat do smaku

Przygotowanie

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Filety z łososia ułożyć skórą do dołu na posmarowanym oliwą lub olejem gorącym ruszcie, a następnie na każdy kawałek ryby nałożyć sos. Grill przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec rybę przez ok. 15 minut. Tak przygotowanego łososia podawać z grillowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

    Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą

  • Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

    Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

  • Sałatka z bobu

    Sałatka z bobu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×