RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem
Okazje:
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

400 g gęsich wątróbek
4 kromki chałki
2 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki konfitury z płatków róży
3 łyżki miodu pitnego
50 ml koniaku Martell
8 świeżych fig
Kilka listków świeżej mięty do owoców i kilka do dekoracji
Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.
Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

  • Ślimaki a la Robert

    Ślimaki a la Robert

  • Sałatka z mango, melona, awokado i krewetek koktajlowych

    Sałatka z mango, melona, awokado i krewetek koktajlowych

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×