RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Obiad
Romantyczna kolacja
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

400 g oczyszczonej z błon świeżej gęsiej wątróbki
100 g masła
1 kg pomidorów malinowych
4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
Do smaku: sól morska
chili pieprz cayenne
Sos malinowy:
500 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
Chili pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, na 4 minuty wrzucić do niej pomidory, a następnie przełożyć do wody z lodem i obrać ze skórki. Pomidory przekroić na pół, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 30 minut w temperaturze 70°C. Po odparowaniu wody pomidory zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Maliny zagotować w garnku z cukrem, zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku pieprzem cayenne. Na rozgrzanej patelni usmażyć plastry wątróbki na złoty kolor, dodając masło. Tak przygotowaną wątróbkę podawać z konfiturą pomidorową, ciepłym sosem malinowo-pieprzowym i gałązkami świeżej mięty.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

    Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

  • Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

    Grillowany ser kozi z figami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem

  • Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

    Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×