RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem

Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem
Okazje:
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

4 x 180 g fileta z soli
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
1 łyżeczka świeżej mięty
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sambal oelek
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
400 g truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka czarnego pieprzu Prymat
Sól do smaku
100 g ulubionych kiełków
1 cytryna
Kilka posiekanych listków mięty

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone filety z soli zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle, dodać miód, wódkę żołądkową gorzką i czarny pieprz, smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną miętę. Solę piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi kiełkami oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

    Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

  • Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

    Filety z pstrąga w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami

  • Duet kremów szparagowych z grillowanymi krewetkami

    Duet kremów szparagowych z grillowanymi krewetkami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×