RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filet z sandacza z foie gras w sosie marchewkowo-waniliowym

Filet z sandacza z foie gras w sosie marchewkowo-waniliowym

Składniki:

Liczba osób:

4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry cytryny
1 posiekana czuszka
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat
12 usmażonych na maśle pierożków leniwych
3 łyżki mąki
4 ugotowane
obrane buraki
4 łyżki ciemnego kremu balsamico
4 plastry usmażonej na maśle gęsiej wątróbki
4 cząstki cytryny
Sałata frisée do dekoracji
Sos:
2 łyżki masła
2 posiekane szalotki
2 ugotowane marchewki
50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu
1 laska wanilii
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sól
biały pieprz
chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki.
Buraki pokroić w cząstki, skropić ciemnym kremem balsamico i piec 10 minut w temperaturze 180˚C.
Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku.
Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C.
Pieczonego sandacza z usmażona wątróbką podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Frytki ziemniaczane z dipem z żurawiny amerykańskiej

    Frytki ziemniaczane z dipem z żurawiny amerykańskiej

  • Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

    Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

  • Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

    Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×