RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem

Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

8 x 80g filetu z karpia królewskiego
Marynata:
1/2 szklanki oleju lnianego
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 plastry cytryny
4 gałązki rozmarynu
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
1/2 szklanki oleju lnianego do smażenia
4 cząstki cytryny
4 gałązki koperku
4 łyżki chrzanu ze śmietaną i cytryną
Ragoût:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w plastry szalotki
1 mała
pokrojona w kostkę marchewka
1/2 łodygi pokrojonego w kostkę selera naciowego
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g ugotowanych kurek
100 g ugotowanych
pokrojonych w plastry borowików
100 g ugotowanych
pokrojonych w plastry podgrzybków
100 ml białego wytrawnego wina
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka szczypioru z dymki
Sól
cukier
Przyprawy Prymat do smaku: grubo mielony czarny pieprz
czerwony pieprz
słodka i ostra papryka
tymianek

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z karpia królewskiego zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek, dodać warzywa, a po 5 minutach również grzyby. Całość smażyć 10 minut, zalać białym winem, dodać pomidory i dusić do momentu zgęstnienia ragoût. Na końcu dodać szczypiorek i całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Karpia usmażyć na oleju lnianym, po 1 minucie z każdej ze stron, a następnie przełożyć na blachę, dodać łyżkę masła i piec rybę 10 minut w temperaturze 180˚C.
Tak przygotowanego karpia królewskiego podawać z aromatycznym ragoût z grzybów leśnych, puszystym chrzanem i cząstkami cytryny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowane śledzie norweskie ze słodką cebulą i marynowanymi rydzami

    Marynowane śledzie norweskie ze słodką cebulą i marynowanymi rydzami

  • Barszcz czerwony z krokietem nadziewanym kapustą i grzybami

    Barszcz czerwony z krokietem nadziewanym kapustą i grzybami

  • Pasztet z wątróbek

    Pasztet z wątróbek

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×