RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Duet kremów szparagowych z grillowanymi krewetkami

Duet kremów szparagowych z grillowanymi krewetkami
Okazje:
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

300 g białych i zielonych szparagów
2 nieduże ziemniaki
1 cebula
100 ml oliwy z oliwek
2 x 500 ml rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 36%
Sól czosnkowa
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Cukier
80 g krewetek 16/20
1/2 łyżeczki imbiru Prymat
1/2 łyżeczki sambal oelek
1 łyżka prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie

W dwóch garnkach zagotować po 500 ml rosołu warzywnego. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać ją do gotujących się wywarów. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru (każdy rodzaj osobno). Zupy doprawić do smaku cukrem, solą czosnkową i pieprzem Prymat. W celu zagęszczenia zupy można dodać do każdej z nich po jednym ziemniaku. Zupy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek, zgrillować i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika. 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem

    Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem

  • Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

    Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

  • Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

    Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×