RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Obiad
Romantyczna kolacja
W męskim gronie
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

4 filety z dorady ze skórą
200 g młodego zielonego groszku (może być również mrożony)
3 pokrojone w piórka szalotki
1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
4 gałązki świeżego tymianku
Do smaku: sól morska
biały pieprz
liść laurowy

Przygotowanie

Umyte i osuszone filety z dorady smażyć przez 5 minut od strony skóry, aż będzie chrupiąca, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Rybę przełożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce.
Purée: szalotkę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać groszek i podlać wrzątkiem. Następnie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem.
W rondelku zagotować białe wino z octem winnym, posiekaną szalotką, tymiankiem i listkiem laurowym. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę i masło, podgrzewać na wolnym ogniu, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane filety z dorady podawać z purée z zielonego groszku i aromatycznym sosem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

    Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

  • Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

    Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×