RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce

Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

300 g mięsa z gęsi bez kości
300 g łopatki wieprzowej
100 g wątróbki cielęcej
100 g słoniny wieprzowej
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
100 g białej bułki bez skóry
100 g suszonych
sparzonych i namoczonych w winiaku moreli
100 g masła
100 ml koniaku Martell
20 g rozpuszczonej w wywarze drobiowym żelatyny
2 łyżki orzechów pistacjowych
Sól
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
imbir
ostra czerwona papryka
kumin Prymat
Glazurowane jabłka:
3 pokrojone w plastry jabłka bez gniazd nasiennych
Sok z 1 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
3 gałązki rozmarynu
50 ml śliwowicy
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
Do dekoracji:
4 gałązki świeżej mięty
8 pokrojonych na cząstki truskawek
4 rajskie jabłuszka
8 gałązek szczypiorku
200 g jagód z żubrówką.

Przygotowanie

Słoninę i cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę. Wszystkie składniki dusić  kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i grubo mielony czarny pieprz. Całość smażyć przez 5 minut.
Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, morele i rozpuszczoną w wywarze żelatynę. Doprawić do smaku.
Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.
Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami żubrówce lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczone polędwiczki ze strusia podane na figach z balsamico

    Pieczone polędwiczki ze strusia podane na figach z balsamico

  • Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

    Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem

  • Chrupiące racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z jogurtem bałkańskim i wędzonym węgorzem

    Chrupiące racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z jogurtem bałkańskim i wędzonym węgorzem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×