RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Crème brûlée z truskawkami i serkiem mascarpone

Crème brûlée z truskawkami i serkiem mascarpone
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały
Romantyczna kolacja
Sezon na...
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

40 ml śmietany
100 ml mleka
150 g cukru kryształ
1 laska wanilii
5 żółtek
16 truskawek
4 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie

Śmietanę, mleko, cukier i wanilię zagotować, dodać do roztrzepanych żółtek, wymieszać, przelać do żaroodpornych naczyń o wysokości 3 cm i piec w kąpieli wodnej 20 minut w temperaturze 160°C.
Truskawki grillować 1 minutę, obrócić i grillować kolejną minutę, a następnie opiec palnikiem do crème brûlée. 3 jajka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru, a następnie dodać serek mascarpone. Na grillowane truskawki nałożyć łyżeczkę masy mascarpone i podpiec.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Makaron tagliolini ze smażonymi kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Makaron tagliolini ze smażonymi kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

    Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

  • Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

    Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×