RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Cienkie paseczki wołowiny z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem podane z makaronem sojowym

Cienkie paseczki wołowiny z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem podane z makaronem sojowym
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

150 g makaronu sojowego
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
200 g polędwicy wołowej
2 łyżki szczypiorku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
60 g kiełków soi i słonecznika
40 g marynowanej mini kukurydzy
40 g żółtej i czerwonej papryki
40 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
1 średnia cebula

Przygotowanie

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić w plasterki lub paski. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili rozetrzeć lub drobno posiekać.
Dużą patelnię lub wok posmarować 3-4 łyżkami oleju, dobrze rozgrzać. Włożyć mięso i smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wołowinę odsunąć na brzeg patelni, wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę, fasolkę szparagową, kukurydzę i kiełki.
Na patelnię włożyć makaron, dodać kroplę oleju i cały czas mieszać. Po upływie minuty polać obficie sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podsmażyć przez chwilę i podawać ze świeżo siekaną kolendrą. 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

  • Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

    Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

  • Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

    Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×