RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan
Okazje:
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

600 g świeżych borowików
2 pokrojone w kostkę cebule szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka miodu truflowego
1 łyżka posiekanego tymianku
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki płatków parmezanu
300 g umytych i porwanych na kawałki sałat sezonowych
Sos vinaigrette:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu malinowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pokrojona w kostkę cebula szalotka
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Oczyszczone borowiki pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, borowiki i tymianek. Całość smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane borowiki skropić oliwą truflową i miodem truflowym, a następnie delikatnie wymieszać z uprażonymi orzechami pekan lub włoskimi.
Kolorowe sałaty połączyć z sosem vinaigrette, posypać wystudzonymi borowikami i płatkami parmezanu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

    Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

  • Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem

    Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem

  • Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

    Pieczony łosoś w złocistej kruszonce podany z kurkami smażonymi z kapustą pak choi, pomidorami cherry i ciemnym kremem balsamico

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×