RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Muffiny z żurawiną amerykańską i orzechami włoskimi

Muffiny z żurawiną amerykańską i orzechami włoskimi
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party

Składniki:

Liczba osób:

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
170 g startej marchewki
2-3 łyżki soku marchwiowego
2 jajka
200 g cukru
1 szczypta soli
100 g mąki (rodzaj 405)
200 g mąki razowej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
200 g stopionego masła
90 g pokrojonych orzechów włoskich
Kruszonka:
40 g cukru
30 g masła
60 g pokrojonych orzechów włoskich
Szczypta cynamonu

Przygotowanie

Foremki na muffiny posmarować tłuszczem lub użyć papierowych foremek. 12 owoców żurawiny odłożyć, a resztę posiekać, wymieszać z marchewką i odstawić na 30 minut. Pozostałą żurawinę zalać gorącym sokiem marchwiowym i odstawić, aby nasiąkła. Przygotować kruszonkę, mieszając cukier, masło, mąkę, orzechy i cynamon. Jajka, cukier i sól wymieszać, a następnie ubić z nich pianę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do zmiksowanych jajek dodać żurawinę z marchwią, następnie oba rodzje mąki z proszkiem do pieczenia, pozostałe orzechy i roztopione masło. Namoczoną w soku marchewkowym żurawinę wymieszać z ciastem, umieścić w foremkach, posypać kruszonką i piec 30 minut w temperaturze 175ºC.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

    Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

  • Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

    Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

  • Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

    Grzanki z pastą serowo-ziołową, jajecznicą i wędzoną sielawą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×