RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Troć w soli z sosem żurawinowym

Troć w soli z sosem żurawinowym
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Domowe party
Obiad
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

1 troć o wadze ok. 1 kg
1 1/4 kg soli
3 białka
Sos:
1 mały świeży ogórek
50 ml jasnego octu balsamicznego
40 g cukru żelującego (2:1 - 2 łyżki cukru na 1 łyżkę wody)
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 limonka
1/2 pęczka kolendry
sól
pieprz biały

Przygotowanie

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z białkiem. Blaszaną formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać połową soli i ułożyć na niej troć. Pozostałą solą posypać rybę i docisnąć. Rybę piec przez ok. 30 minut w temperaturze 220ºC.
Ogórka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Listki kolendry opłukać i drobno posiekać, żurawinę pokroić. Ocet gotować przez 3 minuty z cukrem żelującym. Dodać ogórka, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę i gotować przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i oliwę z oliwek. Odstawić do ostygnięcia.
Z ryby usunąć skorupę z soli. Następnie troć wyfiletować, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Podawać z chrupiącą bagietką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

    Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

  • Cranberry collins

    Cranberry collins

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×