RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
100 g maku
1 szklanka mleka
Po 1 łyżce masła
miodu
cukru
rodzynek
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko
Sos:
200 ml śmietany
1 laska wanilii
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka

Przygotowanie

Farsz: mak kilkukrotnie wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, a następnie odcedzić, wystudzić i zmielić używając sitka o drobnych oczkach.
W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, cukier, pokrojone rodzynki i drobno posiekane orzechy. Wszystko razem chwilę poddusić, a po wystudzeniu wymieszać z żółtkiem.

Sos: w rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę aromatyzowaną wanilią i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sito i odstawić do wystudzenia.

Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki, wykroić z ciasta koła. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na gorąco z aromatycznym sosem waniliowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

    Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

  • Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem

    Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem

  • Roladki ze śledzia z musem z łososia

    Roladki ze śledzia z musem z łososia

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×