RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

Rozczyn z drożdży:
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki mąki
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
Sól morska w młynku Prymat
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
3 żółtka
3 białka
1/2 szklanki ciepłego mleka 3,2%
5 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
Sól morska w młynku
Pieprz biały mielony Prymat
2 łyżki klarowanego masła
4 jajka przepiórcze
50 g czarnego kawioru
100 g gęstego jogurtu
Kiełki do dekoracji

Przygotowanie

Drożdże utrzeć z solą i cukrem, dodać mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając sól. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło, cukier, sól, mleko i rozczyn z drożdży. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodać pianę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać klarowane masło, dużą łyżką nałożyć ciasto i usmażyć na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni bliny osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tak przygotowane bliny podawać ze smażonymi jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem, udekorować kiełkami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczony schab w ziołach

    Pieczony schab w ziołach

  • Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

    Racuszki ziemniaczane z ziarnami zbóż podane z wędzoną piersią kaczki, prażonymi migdałami i konfiturą z pigwy

  • Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

    Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×