RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką drobiową

Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką drobiową
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

1 kaczka
200 g podudzi z indyka ze skórą
2 namoczone w mleku kajzerki
1 pokrojona w kostkę cebula
5 pokrojonych w kostkę plasterków boczku
100 g oczyszczonej i namoczonej w mleku wątróbki drobiowej
1 mały pęczek natki pietruszki
2 jajka
Przyprawado mięsa mielonego Prymat do smaku
Przyprawado drobiu po myśliwsku
majeranekPrymat do smaku

Przygotowanie

Kaczkę umyć, oczyścić, natrzeć obficie przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat i odstawić do lodówki. Podudzia z indyka zmielić z odciśniętymi z mleka kajzerkami. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę i boczek, wystudzić. Wątróbki sparzyć, wystudzić i pokroić w kostkę. Do zmielonego mięsa dodać cebulę i boczek, wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek. Przygotowanym w ten sposób nadzieniem wypełnić kaczkę, ułożyć w brytfannie, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 2 godzin w temperaturze 160˚C (można ją również piec w rękawie do pieczenia). Na ostatnie pół godziny zdjąć folię i zrumienić kaczkę na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca, krojąc na mniejsze porcje. Kaczka doskonale komponuje się z sosem owocowym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Babka piaskowa z rodzynkami

    Babka piaskowa z rodzynkami

  • Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem

    Śledź norweski z jabłkami, kwaśną śmietaną i czerwonym kawiorem

  • Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

    Kulebiak z kapustą, grzybami i pieczonym sandaczem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×