RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Filety z pstrąga w sosie maślano-koperkowym z płatkami migdałów

Filety z pstrąga w sosie maślano-koperkowym z płatkami migdałów
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

8 filetów z pstrąga ze skórą
4 rozgniecione ząbki czosnku
Sól
pieprz cytrynowy do smaku
4 łyżki mąki
Olej rzepakowy do smażenia
50 g masła roślinnego
4 duże łyżki prażonych płatków migdałowych
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 pęczek posiekanego koperku
1 pęczek rukoli
4 średniej wielkości pomidory bez skóry
2 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z pstrąga natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, po czym odstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką, usmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały, sok z cytryny, grubo mielony czarny pieprz i świeży koper. Pstrąga ułożyć na talerzach, polać aromatycznym sosem z migdałami. Podawać z plastrami pomidorów i rukolą skropioną olejem lnianym.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką drobiową

    Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką drobiową

  • Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

    Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

  • Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

    Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×