RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony udziec jagnięcy z miętą, czosnkiem i puree z grochu

Pieczony udziec jagnięcy z miętą, czosnkiem i puree z grochu
Okazje:
W męskim gronie
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg
oczyszczony z tłuszczu i ścięgien
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/4 szklanki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 posiekane ząbki czosnku
sól
kilka gałązek świeżej mięty
Puree z grochu:
300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Majeranek Prymat do smaku

Przygotowanie

Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.
Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi. 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

    Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

  • Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

    Linguine truflowe z zielonymi szparagami, pomidorami concasse, wędzonym łososiem norweskim i świeżo tartym parmezanem

  • Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą

    Kotlety z młodego prosięcia z gruszkami i śliwowicą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×