RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Okazje:
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

600 g szynki cielęcej
2 jajka
100 g masła
1/4 szklanki oleju
Mąka
bułka tarta Prymat do panierowania
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sałatka ziemniaczana:
200 g ugotowanych
ostudzonych i pokrojonych w plastry ziemniaków
50 g pokrojonego w paski
usmażonego boczku
4 łyżki sosu vinaigrette
1 dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
Sól
pieprz do smaku
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 szklanki ciepłego bulionu Kucharek

Przygotowanie

Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić je w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Mięso ułożyć na plastikowej folii, przykryć folią również od góry i rozbijać tworząc duży sznycel o grubości ok. 3 mm. Sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i masło, sznycle smażyć początkowo na dużym ogniu z obu stron, a po zrumienieniu zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

  • Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem

    Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem

  • Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami, cebulą i chlebem razowym

    Wieprzowina duszona w piwie z pieczarkami, cebulą i chlebem razowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×