RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Comber jagnięcy z sosem miodowo-truflowym i sałatką z serem feta

Comber jagnięcy z sosem miodowo-truflowym i sałatką z serem feta
Okazje:
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

600 g combra jagnięcego
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu Prymat
1/2 cytryny
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
100 ml oliwy z oliwek
100 g miodu truflowego
100 ml miodu pitnego
1 pęczek rozmarynu
1 pęczek rukoli
200 g posiekanych pomidorów bez skórki
200 g czarnych i zielonych drylowanych oliwek
2 łyżki musztardy figowej
Kilka listków posiekanej świeżej mięty
5 ml octu winnego
200 g sera feta
Sól
pieprz
papryka chili
grubo mielony czarny pieprz Prymat

Przygotowanie

Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub upiec na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem

    Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem

  • Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym

    Marynowana pierś z perliczki podana ze smażonymi truskawkami z masłem cytrynowym

  • Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

    Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×