RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

600 g fileta z dorsza bez skóry
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
1/2 pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej
oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Sok z 1/2 cytryny
1/2 pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól
pieprz
papryka chili Prymat

Przygotowanie

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

    Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

  • Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

    Foie gras z konfiturą pomidorową i sosem malinowym

  • Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami

    Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×