RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą

Pikantna sałatka z owoców morza z makaronem ryżowym i świeżą miętą
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

300 g cienkiego makaronu ryżowego
100 g krewetek koktajlowych bez zalewy
100 g małż bez zalewy
100 g ośmiornic bez zalewy
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
1 pokrojona w wiórki czerwona cebula
8 ugotowanych zielonych szparagów
8 strąków ugotowanego słodkiego groszku
Garść kiełków sojowych
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 pokrojona w ćwiartki limonka do dekoracji
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1 mała posiekana czuszka
2 posiekane ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
1 pęczek dymki posiekanej wraz ze szczypiorem
10 listków świeżej mięty
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
cukier
ocet winny do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Makaron przygotować zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Wystudzić, przełożyć do dużej misy, a następnie dodać pozostałe składniki sałatki. Całość zalać sosem i wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę posypać prażonymi ziarnami sezamu i podawać z ćwiartkami limonki.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

    Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

  • Mus z wątrobek drobiowych z żurawiną amerykańską i galaretką cherry

    Mus z wątrobek drobiowych z żurawiną amerykańską i galaretką cherry

  • Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

    Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×