RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Imbirowa pierś z perliczki podana z sałatką z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów

Imbirowa pierś z perliczki podana z sałatką z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

4 piersi z perliczki (każda o wadze ok. 160 g)
Marynata:
1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
1 łyżeczka imbiru Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka suszonej kolendry
Sól czosnkowa Prymat do smaku
2 pomarańcze
2 grejpfruty
2 pęczki rukoli
50 g pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
50 ml oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
Sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Prymat
50 g sera parmezan

Przygotowanie

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z perliczki zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić oliwą z awokado z dodatkiem pieprzu cytrynowego, soku z limonki i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

    Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

  • Pieczone plastry buraczków podane z jajkami przepiórczymi, anchois, kawiorem, emulsją pietruszkową i serem bundz

    Pieczone plastry buraczków podane z jajkami przepiórczymi, anchois, kawiorem, emulsją pietruszkową i serem bundz

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×