RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Wielkanocne pierożki z nadzieniem z gęsi podane z kremowym sosem smardzowo-truflowym, jajkiem i szczypiorkiem

Wielkanocne pierożki z nadzieniem z gęsi podane z kremowym sosem smardzowo-truflowym, jajkiem i szczypiorkiem
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
400 g surowych piersi z gęsi
100 g wędzonej piersi z gęsi
Włoszczyzna
1 mała
pokrojona w kostkę cebula
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól
pieprz czarny mielony
majeranek Prymat
ząbek czosnku do smaku
Sos smardzowo-truflowy:
80 g ugotowanych smardzów
1/2 cebuli
Oliwa do smażenia
150 ml śmietany 36%
1 łyżeczka pasty truflowej
20 ml koniaku
1 ugotowane na twardo jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
czosnek do smaku
4 jajka przepiórcze
4 pomidorki cherry
Natka do dekoracji

Przygotowanie

Oczyszczone i umyte surowe piersi z gęsi udusić z cebulą, warzywami i przyprawami, dobrze schłodzić i grubo zmielić. Dodać pokrojoną w drobne paski wędzoną pierś z gęsi i doprawić do smaku.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku zeszklić cebulę, dodać grzyby i przyprawy, wlać koniak i śmietanę, a następnie doprawić do smaku przyprawami i pastą truflową. Całość gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę jajko oraz posiekaną natkę pietruszki
Pierogi ułożyć na gorącym sosie, udekorować pomidorkami cherry, cząstkami jajek przepiórczych i świeżą natką.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

    Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

  • Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy

  • Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

    Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×