RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Comber z sarny z pikantną potrawką z dyni i żurawiny amerykańskiej

Comber z sarny z pikantną potrawką z dyni i żurawiny amerykańskiej
Pory roku:
Zima
Okazje:
Boże Narodzenie

Składniki:

Liczba osób:

400 g filetów z sarniego combra
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 łyżka oleju
250 ml sosu z dziczyzny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Potrawka z dyni:
1,2 kg dyni
Sól
Odrobina octu winnego z białego wina
1 pęczek dymki
1 mały strączek czerwonej papryczki chili
1 strąk wanilii
1 łyżka oleju
50 g orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka miodu
6 łyżek gorącego wywaru z dyni

Przygotowanie

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki i obgotować 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Przełożyć na sito, dobrze odsączyć. Dymki umyć, usunąć wierzchnią łupinę, cieniutko pokroić. Chili drobno posiekać. Strąk wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i wrzątek pozostały z gotowania dyni. Całość dusić 3-4 minuty, pod koniec gotowania dodać dymkę, lekko osolić i odstawić w ciepłe miejsce.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim sarninę z obu stron, polać sosem z dziczyzny i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z sosem i gotować, aż nabierze zawiesistej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić i ułożyć na półmisku. Podawać z pikantną jarzynką i kluseczkami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

  • Sernik z jabłkami i żurawiną

    Sernik z jabłkami i żurawiną

  • Clafoutis z żurawiną

    Clafoutis z żurawiną

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×