Grzyby

Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.

 

Zobacz więcej
Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami

Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami

Umytą i oczyszczoną wątróbkę cielęcą wymoczyć w mleku przez 4-6 godzin, a następnie osuszyć, pokroić w plastry i oprószyć mąką. Na patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki oleju i ciągle mieszając podsmażać na nim wątróbki przez ok. 3 minuty, aż uzyskają jasnobrązowy kolor (nie należy smażyć wątróbki zbyt długo, aby nie stała się twarda).
Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz, a na tej samej patelni na dużym ogniu, cały czas mieszając podsmażyć cebulę, grzyby i pomidory cherry. Do tak przygotowanych grzybów dodać wątróbkę i sherry, całość wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z grzankami i gałązkami majeranku.

Zobacz więcej
Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

Zobacz więcej
Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i grzyby, dodać ryż i smażyć prze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku i wlać białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać partiami bulion, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdjąć patelnię z gazu, dodać masło i parmezan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłożyć na talerzach, udekorować plastrami łososia norweskiego i podawać.

 

Zobacz więcej
Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

Bukiet kolorowych sałat sezonowych ze smażonymi borowikami i orzechami pekan

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Oczyszczone borowiki pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, borowiki i tymianek. Całość smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane borowiki skropić oliwą truflową i miodem truflowym, a następnie delikatnie wymieszać z uprażonymi orzechami pekan lub włoskimi.
Kolorowe sałaty połączyć z sosem vinaigrette, posypać wystudzonymi borowikami i płatkami parmezanu.

Zobacz więcej
Roladki z łososia norweskiego nadziewane serem ricotta z kurkami i ziołami podane z sosem jogurtowym

Roladki z łososia norweskiego nadziewane serem ricotta z kurkami i ziołami podane z sosem jogurtowym

Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt połączyć z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na plastrach wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, zawijać formując roladki
Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.

Zobacz więcej
Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.

Zobacz więcej
Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać  śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z wiejskim chlebem.

 

Zobacz więcej